Sunday, August 29, 2010

♥ Kenape ALLAH temukan kita dengan orang yang salah ♥





Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.
1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

P/s: Tuhan jangan amik die dari daku!! daku syg die sgt2!


i'm like a shadow
















I'm like a shadow.
I'm always here to accompany you
every step of the way.
But do you know the difference
between a shadow and me?
I'd still be here even if there's no light...

Hubby Pergi Maktab


salam kalian....

arini kebosanan yang terlampau2....
ble bosan tdoo la pas blek kojo...
hubby kata nak berbuka puasa sama2 kat umah harini...
last2 xjadi sbb hubby kena g anta adiknya kat maktab...

alaaa sedihnya......
sampai jam ni hubby xsmpai batu pahat ag ni...
ble plak hubby nak blek PD ni...
nak buka puasa kat sana plak....huhu
xkan jam 11 malam kot sampai cni...

nak jumpa hubby! nak jumpa hubby!
masa kenduri xsempat nak borak2...
almaklum la kesedihan myelubungi keluarganya...
sebagai orang yang paling rapat kena paham..

ble hubby nak blek PD ni...
jangan la sampai kol 11-12mlm...
xdapat la nak jumpa...da lewat sgt...
isnin,selasa xdapat jumpa petang..
daku keje petang plak isnin selasa tu..
aduhai nasib kau la jijah...
hubby bukan senang nak cuti lau xde hal emergency..

ni je dapat jumpa tu pon sampai ari rabu je...
sbb ari kamis nak g transit plak utk blek sabah...
wuaaaaaaaa.......rindu gler la pasni!!

hubby kata kenapa makin kurus....
merana la cik abg...sbb abg tgglkan bucuk jauh2....huuuu
kena marah plak kata merana.....hahahaha
tu yang nak kua makan sama sbb hubby leh pantau
daku makan...hahahaha lawak2.....
daku kuat makan la abg....cuma badan xnaik je malah
makin kurus...hahahhaha
metabolisme ayg tinggi la abg!!

cepat la blek hubby....
nak jumpa..nak jumpa....
t pas antar pka blek n berbuka puasa kat sana...
cepat2 pulang tau...hahahhaa
daku amat merindui kamu ni!
susah tol lau derita merindu ni...
tu yang xboleh lau hubby cuti..
bila jauh da lama xrasa sgt rindu...
ni dekat blek mula la payah....adoiyai seksa....
sabor je la...dugaan hidup daku camni.....
huhuhhuhuhuhuhu......................(-_-)


p/s oooh....rindu gler la zulkhairi syafiq zulkipli!!!


Wednesday, August 25, 2010

Al fatihah buat adik ipar tersayang

Takziah kepada adik iparku yang telah pergi buat selamanya tengahari tadi...doktor diagnos demam panas n paru-paru..padahal arwah xde pon sakit paru2...
Semoga roh arwahyarhamah di cucuri rahmat dan di tempatkan d tempat orang2 yang beriman...

Daku baru jumpa arwah 2 ari lepas ms daku nak bagi kain batik n pelikat yang hubby kirim dari sabah...Arwah masa tu mmg da demam tapi masih bawah kawalan lagi...ibu anggap biasa lagi sbb anje mmg selalu demam...anje da 5 ari tak tidur sebelum meninggal dunia..bila arwah anje dapat tidoo..arwah tidur puas2 smpai ibu xsanggup nak kejutkan arwah untuk minum susu...
mungkin arwah da tahu nak pergi dulu...

pagi tadi ibu cerita arwah anje buang air besar merata2..tapi ibu buat biasa je xanggap la arwah hendak pergi dulu..
tengok2 tengahari tadi ibu tengok jari-jari anje da pucat biru..nafas pon da sesak..ibu terus anta ke hospital...sampai hospital arwah terus meninggal dunia...

sungguh wajah arwah macam orang tengah tidur...nampak sgt bercahaya...daku sempat cium dahi arwah pesanan hubby *cium dahi anje 3 kali...sambil berkata abg sayang kat anje...abg rindu sgt kat anje..* arghhhhhh....sedihnya time tu,,,,daku xdapat menahan airmata dari bjijiran...biarlah airmata ni jatuh dengan sendiri....sedih yang amat...
daku xpuas nak manje2 gan arwah anje..

daku keje xdapat nak tgk arwah di kebumikan...ibu cakap kebumi pas magrib tadi...buka puasa kat umah ibu..ramai sedara2,pakcik2 yang jauh2 datang...masa angkat jenazah arwah ringan nye...Alhamdulilah Allah bagi kesempurnaan kepada arwah..

hubby kata nak blek besok pkai waren...tapi tak tahu la dapat ke x...hubby byk kali cakap abg rindu anje...abg syg anje..abg sedih xdapat cium anje lagi... mmg hubby paling sayang arwah anje...bagi hubby anje la orang pertama die syg kemudian daku....mmg daku xnafikan...

daku sebagai orang yang paling rapat gan hubby...paling penting daku kena kuatkan semangat hubby dan keluarga hubby..mereka masih dalam kesedihan lagi...masih xdapat menerima hakikat yang arwah anje dah pergi dulu...ayah sangat terkilan....dapat daku rasakan kesedihan yang ayah alami....

buat keluarga hubby n hubby......usah dikesali pada orang yang sudah tiada...kita sebagai hamba Allah yang hidup teruskan kehidupan kita tanpa arwah...Sesungguhnya Allah lebih menyayangi arwah anje...mungkin ade hikmah Allah nak bagi ujian itu kat kita....banyak2 la kita sedekahkan Al Fatihah kepada arwah NUR SYAFIRA AIN BINTI ZULKIPLI.....Semoga arwah dtenpatkan d tempat orang2 yang beriman....

AlFatihah....Amin...


p/s: takziah dari Azizah sekeluarga....sunyi sepi la tahun ni beraya tanpa arwah di sisi...
daku kena bagi semangat kt keluarga arwah....semoga hubby tabah n sabar menerima dugaan dalam keluarganya...Amin....

Tuesday, August 24, 2010

tak usahlah



Tak usahlah sebut pasal cinta jika anda
tidak sebenar-benarnya mengambil kisah.

Tak usahlah bercakap tentang perasaan,
jika ia tidak berada dalam hati anda.
Tak usahlah menunjuk ke dada, jika anda
berhasrat untuk melukakan hati pasangan anda
Tak usahlah sebut cinta abadi jika ada
di hati anda untuk berpisah.

Tak usahlah memandang ke matanya
jika anda berbohong kepadanya.
Tak usahlah sebut hello jika kelak anda
mengucapkan selamat tinggal.
Tak usahlah katakan dia satu-satunya,
jika ada orang lain di sisi.
Tak usahlah kunci hatinya, jika anda tiada anak kunci
untuk membukanya kelak..


p/s : cinta adalah buta...cinta tak mengenal usia,paras rupa,mahupn kekayaan dan harta karun,tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.


promise me...





Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki
sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula
bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki
sampai kita mendapatkannya.
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi, jadilah seperti yang kamu inginkan, karena kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.
Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan - seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.
Ada saat-saat dalam hidup ketika kamu sangat merindukan seseorang sehingga ingin hati menjemputnya dari alam mimpi dan memeluknya dalam alam nyata.Semoga kamu memimpikan orang seperti itu.
Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu dan mendapati pada akhirnya bahwa tidak demikian adanya dan kamu harus melepaskannya.





Monday, August 23, 2010

shift am

Salam kalian.....

Apa kabar sume? harap2 sihat ya....jgn jadikan puasa sbagai alasan ya...
heee ^_-

today 1st time daku syif am....
pagi2 biasa la agak bz la...tp byk benda boleh belajar...
alhamdulilah arini dapat staff nurse yang baik...yang nak mengajar....
daripada x incharge ward arini terus blaja jadi staff nurse incharge.....

pagi2....7am...
take over report dari staff nurse duty malam...
then arini jugak ade...1 neonate....kena mandikan neonate dulu....
perghhh....da lama xpegang baby..rasa cam kekok la pulak...huuuuuu...
baby GDM.....berat peh 4kg...berat tu..tp comel bangat.. *sekadar gambar hiasan*
senang la nak mandikan sbb baby ni besar! hahahahaa



8am...
bagi oral medication n injection untuk patient....
biasa pagi2 ni yang doktor order syrup PCM (paracetamol)
ala kanak2 bukan makan ubat tablet pon....
ni syrup pon ramai yang kena paksa makan...hish budak2....
injection bagi utk antibiotik...
tp xramai la...biasa pt yang perlu antibiotik utk kes tertentu je...




* beli ubat yang d preskipsikan oleh doktor k...*

selain tu wat vital sign macam check BP(blood pressure), pulse,heart rate,Spo2
n paling penting sekali temperature.....lau temp spike kena buat tepid sponging supaya demam tu kebah...pt xleh balek lau masih demam...
kesiannyer....:(


9-11am
follow doktor round...prepare la pe yang doktor nak order...
lau de changes terus buat....
then buat report.....
tulis2 setiap jam kite punye observe...
vital sign...doktor order,,investigation ape...DLL...

12pm-1pm
buat vital sign 4hourly, oral medication n injection kena served..
patient taken diet...
n observed condition patient

2pm
pass report kepada orang syif petang...
ape yang kita wat semasa duty am kena report untuk tindakan staff duty pm...

selesai untuk syif hari ni...

Daku pulang la ke rumah...kuang..kuang...kuang...



p/s bukan senang nak jadi senang k...xde keje yang senang..huhu

Sunday, August 22, 2010

Ujian pap smear??



Apakah ujian pap smear??
  • iaitu 1 ujian saringan utk mgesan kanser serviks pd peringkat awal
  • ia dpanggil 'pra kanser' yg boleh bertukar kpd kanser serviks jika tak dirawat
Mengapa ujian pap smear ini penting?
  • sbb kanser serviks adalah kanser ke 2 paling kerap blaku dkalangan wanita d Malaysia
  • dapat mgesan peringkat awal sblm kanser serviks tjadi
  • pgesanan dan rawatan dapat sembuhkan penyakit ni sepenuhnya

Apa itu kanser serviks?
  • keadaan apb sel2 d serviks btindak secara xnormal dan bkembang mjadi kanser
  • sblm jadi kanser,serviks mnunjukkan perubahan ddlm sel2nya. ini dsebut 'pra kanser'
  • peringkat pra kanser ambil masa beberapa tahun sebelom btukar kepada kanser serviks
  • jgka masa ni boleh dgunakan untuk Doktor kesan serta rawat supaya kanser serviks dapat dcegah dari berlaku




Faktor risiko?
  • semua wanita ~ yang pernah melakukan hubungan seks terutama umur 20-65tahun
  • risiko lbh tinggi
  1. memulakan hubungan seks usia awal+ pasangan seks ramai
  2. anda @ pasangan dapat jangkitan virus Human Papiloma
  3. hisap rokok
  4. jangkitan penyakit kelamin




Tanda gejala kanser serviks?
  • lelehan faraj berair+berbau busuk
  • rasa sakit semasa melakukan phubungan seks
  • pendarahan dr faraj antara haid @ selepas hubungan seks
  • sebarang pdarahan dr faraj selepas putus haid
Bagaimana pap smear dilakukan??
  1. ambil masa 5-10minit je...
  2. mudah dan xmenyakitkan
  3. dilakukan oleh doktor +jururawat
  4. libatkan pemeriksaan faraj serta pengambilan sampel sel serviks
  5. teknik ~~>
  • sampel sel+serviks di ambil secara bhati2 mgunakan berus serviks+spatula
  • sampel di sapu ke atas slaid kaca
  • slaid akan d periksa mgunakan mikroskop di makmal
Bila masa yg terbaik jalankan ujian pap smear??
  1. dilakukan bila2 masa kecuali masa nifas& haid
  2. ms yg sesuai pertengahan pusingan haid/seawal 10 hari slepas hari pertama dtg haid
  3. elak hubungan seks 24jam@ 1 hari sblm jalani ujian pap smear
  4. 3bulan selepas bsalin
  5. elak selepas pgunaan ubat ke dalam faraj sehari sebelum mjalani ujian pap smear




Berapa kerap ujian pap smear perlu dilakukan??
  • 3tahun sekali
  • wanita pertama kali mlakukan dnasihatkan mjalani ujian pap smear setiap tahun pada 2tahun pertama. Jika kedua2 normal d ikuti dengan 3tahun sekali
Di mana dapat menjalani ujian pap smear secara percuma??
  • klinik desa
  • klinik kesihatan
  • hospital kerajaan
Peranan suami dlm membantu mencegah kanser serviks
  • setia pada pasangan
  • galakkan pasangan utk mjalani ujian pap smear
  • amalkan cara hidup sihat dengan tidak merokok
  • pgunaan kondom boleh membantu mengelak jangkitan penyakit kelamin



Kesimpulan nya................

Para wanita perlu menjalani ujian pap smear ini secara berkala kerana ia mampu mencegh kanser serviks dan dapat menyelamatkan nyawa anda..

Ingatlah "Mencegah itu lebih baik daripada megubati"...

Saturday, August 21, 2010

Awak, Jaga diri baik2 yer...




Dulu
Tiap kali awak dalam bahaya
Saya pasti datang selamatkan awak..
Tiap kali awak kesusahan,
Saya pasti ada untuk awak..
Tiap kali awak tak sihat,
Saya datang temankan awak..
Tiap kali awak bsedih,
Saya akan datang mengembirakan awak..

Tapi hari ni,awak dah tinggal
TEMPAT BARU....
Jauh dari pandangan mata saya...
Saya harap awak tak lupakan saya...
Sebab saya tak pernah lupa untuk
mengINGATi dan menCINTAi awak!


p/s ~ It's been 8 months since hubby draft 2 sabah!

argghhhhhhh.......miss hubby so damn much!!


Daku lagi kenal hubby daku :)

Mereka hairan kenapa kita masih bersama...
Kata mereka,saya layak untuk dapat
yang jauh lebih baik dari awak...
Dan tiap kali itu juga saya hanya
tersenyum :)


Mungkin awak tak sekacak lelaki lain..
Kadang2 awak kasar..
Kadang2 angin baran awak datang xkira masa
Adakalanya,pening kepala melayan
kerenah awak yang keras kepala...






Tapi apa pun....
Sekasar mana pon awak,
Bila saya pura2 nak tinggalkan awak,
Awak menangis juga...
Biar pon awak tak sekacak mane,
Awak tak penah pertikaikan rupa saya.
Kata awak saya la perempuan paling cantik
dalam dunia...

Biarpun adakala awak degil
Tak dengar kata,
Tapi sayangnya awak ke saya,
Saya seorang je boleh rasa...

Memang kadang2 baran awak tak menentu
Tapi penyayang awak tetap ada...
Buat apa di cerita bahagia yang kita rasa?
Biar apa kata mereka,peduli orang kata,
Saya lagi kenal sayang saya.....



p/s -----> i love zulkhairi syafiq so much!!




Thursday, August 19, 2010

Berita Harian Online | Selangor lancar kempen anti-zina 30 Ogos

Berita Harian Online | Selangor lancar kempen anti-zina 30 Ogos

kes buang janin lagi d hosp melaka....

Berita Harian Online | Pasangan pelajar ditahan kes buang janin di Hospital Melaka

hospital melaka-kes buang janin

Berita Harian Online | Pasangan pelajar ditahan kes buang janin di Hospital Melaka

petaling jaya-buang bayi...huhu

Berita Harian Online | Bayi mati dipercayai lemas dalam beg

d bukit mertajam P.Pinang

Berita Harian Online | Suami isteri terkejut bayi perempuan depan rumah

lagi buang bayi 18.08.2010

Berita Harian Online | Bayi lelaki ditinggalkan di depan rumah polis

Wednesday, August 18, 2010

kerana ego..musnah harapan :(


Awak
Hari ini saya happy sgt
Awak datang konvo saya
Tapi saya buat2 biasa je
Egonya saya,padahal hati tu suka

Awak
Hari ni saya happy sgt,
Awak kasi bunga,
Tp saya malas nak tunjuk suka,
Egonya saya...
Padahal dalam hati tu rasa nak
melonjak je...Seronok gile..

Awak
Hari ni kita makan semeja
Saya buat selamba je,
Saje biarkan awak dengan parents saya
Tapi saya bangga
Awak dapat serasi dengan mereka

Awak
Hari ni saya dapat berita,
Awak demam..rungsingnya saya..
Saya risau tak tahu nak buat apa.
Saya jauh..saya cuma dapat tanya
khabar awak je..

Awak
Hari ni saya berserabut sangat
Tapi saya tak tunjuk,saya terpikir
Macamana keadaan awak..
Awak senyap je..Saya senyap la
Egonya saya..

Awak
Hari ni saya tengok awak senyap je
Saya pon terfikir,awak ingat saya lagi?
Saya ingat awak tp buat selamba je
Dalam hati tuhan je yang tahu

Awak
Hari ni saya tengok awak senyap lagi
Saya cuba hubungi awak
Tapi tak dapat..
Mana awak pergi...

Awak
Hari ni saya tengok gamba kita
Saya terfikir,
Awak selalu tak tengok macam saya?
Whatever tuhan je yang tahu

Awak
Hari ni hati saya meronta
Saya ingat nak call awak
Tapi saya takut ganggu awak kerja
Kesian awak..

Awak
Hari ni saya tak call awak
Bukan sengaja,tapi saya banyak keje
Saya tahu awak hampa
Maafkan saya...

Awak
Hari ni saya tak call awak lagi
Bukan sengaja tapi
saya tak tahu lokasi awak
Saya buntu gile..
Tak tahu macamana nak hubungi awak
Maafkan saya lagi..

Awak,
Kenapa terus menyepi,
Saya risau sangat,
Awak dah lupakan saya ke?

Tapi saya masih ingat kat awak...

Awak,
Sebulan terus berlalu,
Namun awak masih menyepi,
Telefon pun tak berfungsi,
Betul la awak da lupakan saya kat sini

Awak
Saya terlihat satu gambar di FB awak
Gambar tu cukup menjelaskan
Suasana sebuah majlis.
Yang nyata hati saya hancur!
Dalam diam rupanya awak mengikat
pertunangan..
Sampai hati awak..

Awak
Kini saya sedar
Maaf jika panggilan saya selama ini
Menganggu awak
Yang nyata awak bukan di takdirkan untuk saya
Biarlah saya terus menyepi
Pasrah jika jalan ini yang kita pilih
Tapi satu perkara yang awak perlu tahu
Mengenali awak adalah anugerah terindah
Yang pernah saya miliki

Terima kasih awak..










Tuesday, August 17, 2010

pe nak jadi dunia sekarang ni??


Masyallah.....
Ari ni hari ke 6 ramadhan..ade jugak berita buang bayi...
ape nak jadi ni dunia sekarang?
Arini je dapat 2 kes buang bayi...
tu pon yg daku dapat...yang xdapat ag dlm akhbar lain 2..
mesti la ada dalam 1 hari....

hai...masyarakat di luar sana.....
pandang la benda ni berat2....jgn pandang sebelah mata je...
kita perlu bendung masalah ni...
daku nak ckp lebih pon.....daku pon perlu cermin diri sendiri gak...
kita sendiri pon byk wat silap....
betol x kalian??
tp atleast kita nasihatkan masyarakat di lua sana..
anak2 ini perlu di bimbing....perlu blek ke pangkal jalan...
kita xleh menuding jari je...semua masyarakat perlu peka...

kepada adik2 di lua sana....
anda masih muda....isi la zaman remaja anda dengan perkara yg berfaedah...
jgn adik2 pkirkan keseronokan je...
yg tanggung malu adik n keluarga adik2 sendiri....
sape lagi nak bentukkn diri sendiri lau bukan adik sendiri yg mencoraknya...
ingat la adik..zaman muda sekejap je...
Pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas..
taubat bersungguh2...semoga mdapat keampunanNya...

kepada pihak kerajaan....
diharap mahkamah dpt menjatuhkan hukuman atau denda yg setimpal
dengan gejala ini supaya menjadi pengajaran kepada masyarakat Malaysia.....
kes ini tidak boleh dipandang ringan.....
diharap dengan hukuman yg berat gejala 'bunuh' ini dapat dikurangkan....
Insyallah...^_-



Mayat bayi perempuan ditemui dtepi sungai

Berita Harian Online | Mayat bayi perempuan ditemui di tepi sungai

lagi kes buang bayi 16.08.2010

Berita Harian Online | Pasangan kekasih mengaku bersalah buang bayi perempuan di Melaka

Monday, August 16, 2010

Gejala Pada Bulan Puasa



Gejala-gejala yang berlaku semasa berpuasa:


Beberapa perkara akan berlaku disebabkan oleh
  1. pembuangan toksin dan bahan buangan ketika kita berpuasa seperti nafas berbau, peluh juga berbau, kulit kering bersisik dan gatal, air kencing pekat dan berbau
  2. mungkin juga kerap kencing, buang air besar selepas beberapa hari berpuasa, sakit kepala, lenguh badan dan demam (kesan toksin keluar dari lemak ke darah, sebelum keluar dari badan),
  3. mungkin juga berlaku selsema dan kahak serta lendir dan keputihan.

Pesanan: Jika gejala ini tidak serius, jangan cuba ubatkan kerana ia akan berhenti dengan sendirinya.

Cara berbuka dan bersahur yang berkesan:
  1. Berbuka dengan buah dan air bertapis yang tidak dimasak (guna water-filter).
  2. Solat Maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut mencerna makanan
  3. Makan makanan yang senang hadam dan kurangkan masakan berminyak, berempah dan pedas. Seelok-eloknya makan sayur, tahu dan kekacang.
  4. Kurangkan kadar makanan dari biasa
  5. JANGAN minum air sambil makan. Insya-Allah jika makan secara perlahan-lahan, masalah tercekik tidak akan berlaku.
  6. Minum air putih atau teh herba atau minuman yang mengandungi getah anggur, buah kembang semangkuk dan biji selasih sebanyak yang terminum.

Waktu sahur elok makan buah dan susu atau sebarang makanan cecair.

Cara berpuasa yang tidak berkesan:
  1. Makan terlalu banyak (waktu sahur dan berbuka)(ii) Makan makanan yang pedas dan berempah serta payah hadam
  2. Makan terlalu banyak daging binatang terutama bagi pengidap batu karang, gout dan alahan.
  3. Mengulangi makan sepanjang malam.
  4. Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan
  5. Tidur selepas kenyang makan

Makanan yang menjejaskan khasiat puasa kerana mengandungi bahan kimia:
  1. Kopi dan teh.
  2. Air paip masak yang tidak ditapis.
  3. Makanan yang ada bahan pengawet, pewarna, perasa tiruan seperti burger, sosej, mee segera, air tin & kotak, air squash, nugget dan seumpamanya.
  4. Makanan masin perlu dielakkan semasa berpuasa kerana ia menyebabkan air bertakung dalam badan (water retention)
  5. Merokok


Fasa-fasa puasa yang berjaya:
  1. Fasa pertama (2-3 hari): Perut akan terasa lapar, badan cepat letih, cepat marah kerana kadar glukosa dalam darah rendah
  2. Fasa kedua (3-14 hari): Kurang selera makan, senang gelap mata, nafas berbau, lidah menjadi putih atau berdaki manakala badan menjadi lesu.
  3. Fasa ketiga (14-akhir puasa): Lidah menjadi bersih, nafas hilang bau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukosa menjadi normal kembali. Di fasa ini juga mental, emosi dan badan semakin optimum dan diri menjadi orang baru. Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yang benar-benar mengawal makan dan minum supaya proses asidosis dan ketosis di dalam badan berjalan lancar.


Amalan hari raya yang merosakkan manfaat puasa:
  1. Makan banyak (terutamanya daging, berempah, berlemak dan berminyak
  2. Makan kerap
  3. Kuih-muih yang payah dihadam
  4. Air yang mengandungi pewarna, perasa tiruan


Manfaat puasa yang berkekalan:
  1. Kurang makan kerana perut dah kecut
  2. Kesihatan bertambah baik

Daku akhiri dengan sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: 


"Ada banyak orang yang berpuasa tetapi ia tiada memperolehi dari puasanya itu, selain dari lapar dan dahaga (yakni tiada mendapat pahala)."

Saturday, August 14, 2010

Thank u ALLAH!


I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.


nurse...orientasi week....



ah.............semakin bz keje...xde masa nk berblogging.....
rindu....rindu.... rindu nak kongsi cerita yg menarik....... cmner eh nak mulakan lu....erm.......

this week......daku bz lapor diri utk keje....

9/8/2010....orientasi week..
  • daku bergerak dr PD ke JKNS Seremban jam 7am....hendak melaporkan diri dsana b4 8am..sempat la jugak sampai...bukan jauh benar pon PD-Seremban...hahahaha
  • berbangga dengan pakai uniform nyer....line biru tudung..masing2 menunjukkan gaya tersendiri ber uniform....wah...daku da jadi STAFF NURSE la.....hakhak....
  • ATTENTION!! dengar suara pengerusi majlis mberi ucapan.... segera beratur utk assembly...mcm budak sekolah la pulak...huhu
  • menyanyikan lagu Negara,lagu Negeri Sembilan,lagu Kami Sedia Membantu, n lagu 1 Malaysia....kakitangan kerajaan kne tahu lagu ni ok??!
  • debaran semakin terasa.............tibe masa nama dpggil utk penempatan posting....aduh xsuke tol perasaan berdebar ni la...huhu...
  • sorang demi sorang nama dpggil.....dup dap dup dap.........
  • NUR AZIZAH BINTI YAHAYA....ha ni dapat posting kat tepi pantai,...*sambil pengerusi majlis berkata die dapat kt HOSPITAL PORT DICKSON....* yahoooooooooo........syukur sgt!! dapat Hosp PD..dokat sgt la gan kg den....hahahaa
  • omak n bapak den suka sgt2 da....xsangka dapat PD....mmg rezeki daku....
  • bergerak la ke Hosp PD utk melaporkan diri di sana....hikhik...
  • berjumpa dengan matron n selesaikan borang2 yg ade....hihihi
10/8/2010
  • perbincangan dgn matron....n matron bg orientasi dr wad ke wad...
  • selesaikan borang2....penempatan hostel n kuartes....dll...
11/8/2010-13/8/2010
  • this week divided opis hour 8am-5pm...
  • observed mentor buat keje....
  • pass report...
  • serve medication n injection..
  • taking blood..
  • label spesimen....
  • buat discaj n admission..
  • observation vital sign 8am,12noon,4pm...
p/s~~daku ulang alik je dr umah...10-15minit da sampai...jimat duit elaun kuartes rm280....hikhik nak raya t xrisau la lau kena keje syif...pas abis keje leh la blek umah beraya....hahahahaha...

ALHAMDULILAH SYUKUR NIKMAT!!



Sunday, August 1, 2010

nasi minyak




tadi tengahari p umah kawin kt senawang somban...

da lama rasanya xmakan nasi minyak...

pe ag ade peluang makan..makan je la kan..

pas ni da nak puasa ;)

so da xde la rumah kerja kawin....

wat suka suki je nak post entry kali ni...

k......tadaa kalian ku...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah