Wednesday, June 1, 2011

Tips untuk Mata Rabun


Kali ni..daku nak kongsikan bagaimana nak elakkan mata daripada menjadi RABUN..

1.  Makan makanan yang mengandungi Vitamin A dan D, kangkung, carrot, buah buahan seperti epal, mangga, betik.

2. Lakukan urutan mata:
-kening
-tengah kening
-antara dua kening
-hujung mata
-bawah mata

Mulakan urutan dari tengah kening ke tengah, hujung mata dan ke bawah mata, macam urutan separa bulat. Ia untuk melancarkan peredaran darah ke mata

2.Tutup kedua-dua belah mata. Letak jari telunjuk dan jari tengah pada tengah-tengah mata,dan tekan dengan lembut. Ini  untuk mengurangkan regangan otot mata.

3.Minyak zaitun (olive oil),Vitamin E oil or Almond oil di sapukan pada keliling mata dan urut mata pada titik akupuntur tadi.Nak guna krim mata pun boleh jugak..

3. Ambil eye supplement yang mengandungi  Billberry, Lutein atau supplement lain

4.Letakkan uncang teh chamomile pada mata

5.Rendam carrot dalam air panas dan tinggalkan beberapa minit.Minum air tersebut 3 kali sehari sebelum makan

6.Rendam kapas dalam air sejuk atau air mawar,dan letak pada mata

7.Suka melihat pada pemandangan yang hijau seperti pokok-pokok lebih-lebih lagi pada waktu pagi. -komen dari Khairil


selamat mencuba ^^





28 doakan hakimi jadi anak soleh:

syafie said...

ni tip utk elakkan mata jadi rabun kalau dah rabun mcmana pula?

Cik Azizah said...

syafie~ boleh je amalkan di atas..yang penting makan makanan seperti no 1. supaya rabun tak terlalu tinggi :)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

tips nak elak denyut kat pale??

kt ngah sakit ni..terasa kat antara kening ni..

adoohh.

Nour Akmal said...

tips yg baik utk sy juga ni...=)
tq..

COTTON LADY said...

wooooooo nurse jijah bg tips~jom2 try ^.^

Cik Azizah said...

nuyui~ ade..tapi kena cari daun turi la syg..tak pon yui mandi.

Petua redakan sakit kepala

Jangan Abaikan Mandi

Cik Azizah said...

nour akmal~ sesama :) amalkan yer..

Cik Azizah said...

cotton lady~ jom2 amalkan makanan yg sihat untuk mata sihat..ngee~

PUTERI NATASSIA said...

thanxx for the tip . .
sangat menarik . .nak cube jugak la . .:)

Qaseh dalia adelia said...

seb bek lum rabun agy

mia.lia said...

mata sy mmg da rabun pn.. haha.. tp sy suke urut mate ^^

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

hakhak..

mandi kt x terabai tau..

bila nk join??hehe..gurau je tau..jgn mrh..slmt bkerja!!

Cik Azizah said...

@puteri natassia~ jom cuba..yg penting makan byk vitamin2..syur2an..


mia.lia~ urut mata guna pelembabnya rasa segar je..ekeke:p

Cik Azizah said...

nuyui~ tak marah geram je..bahaha~~ InsyaAllah jijah join sebelum tamat contest k..ngee~~

Khairil said...

satu lagi selalu tgk benda2 yang menghijau seperti pokok2 , hutan..pada rumput dan juga bendang....

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

orait dear!!

no hal!!

=P

Cik Azizah said...

khairil~ bendang tu yg penting tu..kahkahakah~ yup..tumbuhan hijau yg segar baik untuk kesihatan mata..lebih2 pagi pada waktu pagi..

Miss Secreto De Amor said...

tips utk KURUS ................plizzz
paling senang !

Cik Azizah said...

qaseh dalia adelia~ hehe yg penting cukupkan lebih sayuran tu..

Cik Azizah said...

nuyui~ ok..tungguu~~

Cik Azizah said...

miss secreto de amor~ nak kurus ke..emm..untuk gemuk ade lah..sebb jijah kurus..kahkahkah~~

:: nYsA :: said...

follow me back yaa

Ini Kisah Tia said...

thanks info ni . ada jugak yang Tia tak tau dah tau sekarang ;)
Mengaku Pernah Main

eclipsesweet said...

wah.. nice info dear.. tq.. =,=

key-one said...

kalu amalkan..boley ilang rabun tak?? haha

Cik Azizah said...

@nysa~ thanks sudi drop komen


@tia~ yeker..mekasih dear..sama2 kia beramal ya


@eclipsesweet~ welcome dear :) cuba lah


@key-one~ haha sekurang2nya tak lah tinggi sgt tahap kerabunan tu..bahaha~~

HALIM said...

Tips yang paling senang untuk diamalkan. Thanks ye Cik Azizah!!
^_^

Cik Azizah said...

halim~ sesama ^^ sng kan..sama2 kita beramal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah