Thursday, October 6, 2011

Proses Kelahiran (Stage of Labour)


Hai..Salam satu Malaysia kalian.

Apabila melalui proses kehamilan selama 40minggu kini tiba masanya untuk melahirkan anak zuriat buat sesebuah keluarga.mesti gembira yang tak terperi.

Bila pikirkan tentang kelahiran ada yang ngeri,takut,cuak dan pelbagai rasa berbaur aduk. Di sini misi kongsikan sedikit info bagaimana proses kelahiran itu berlaku. kalau yang ngeri tu jangan baca ye. hehe ^^




rujuk gambar di atas dengan penerangannya. ^^


Peringkat Labour

Peringkat Pertama
>6-8jam
>apabila serviks membuka 3cm
>parthogram di mulakan
>kontraksi ibu
>effacement of cervix
>fetal heart rate
>penurunan presenting part


fully effaced-kepala bayi di vagina


bayi lahir normal cephalic, bayi songsang breech


jenis-jenis bayi songsang



kelahiran bayi songsang. ngeri kan.-_-


Peringkat Kedua
>1-2jam
>serviks membuka melebihi 10cm hingga kelahiran bayi
>kepala bayi menonjol keluar
>lubang dubur menjadi longgar dan bentuk bunga
>ibu rasa meneran terlalu kuat
>membran dan liquor (air ketuban) pecah secara spontan
>penurunan dan tekanan kepala fetus


penurunan kepala fetus


head crowning- bahagian kepala paling besar mahu keluar

>kelahiran bayi



kelahiran bayi


Peringkat Ketiga
>1/2 jam 15-30minit
>pengeluaran plasenta dan membran(uri)


ini lah plasenta atau uri


selepas kelahiran bayi dan pengeluaran plasenta/uri. teruskan untuk penyusuan susu ibu pulak. ^_^
susu ibu 1,susu ibu 2,susu ibu 3(klik new tab)
Sekian






29 doakan jijah cepat transfer semenanjung:

ana raisya said...

x sabar plak haha
keajaiban

nuyui a.k.a miss YUI said...

erk..gerun..

betapa susahnya mak melahirkan kt..

shida'R said...

wow..loya plak tengok adehhh^^

IntaNBerliaN said...

klahiran songsang tu mngerikan la pulak.. bila akak tgk gambar ni.. akak terfikir.. macam nilah alisha keluar dr rahim akak yer.. hihii

Azhafizah[フィザ] said...

adesh..susah nak paham term medic ni..

Cik Yana said...

Huhuhu~ sakitnya tengok. Tiba-tiba rasa cam takut nak kawen. Huhuhu~

YanaMIB said...

wahh gud info..hehe serius 1st time tgk uri..gitu ghope uri yeh..kompem pengsan asben akak nengok nih..ngee~ mtk jauh la ank songsang..harap sumenya normal2 belaka..amin~ ^__^

LINDAHERY said...

aslmkum kak...ada tak petua utk suami isteri yg belum dpt zuriat ??? maksudnya nak ada zuriat laa...saya kawen dah setahun, jadi bolehlah akak bantu saya sikit2... thanks :)

cunndaa said...

cunndaa baru tgk mak cunda basuh uri semalam...hehee

Amirah Adnan said...

tingat mase first time posting kat labour room dulu.. org lain yg bersalin, mira pulak dok aduh3.. hehe..

Zana Adieyza said...

semua yg pregnant mmg berharap dpt bersalin normal & baby x songsang..

nice info my dear..

diana said...

masa besalin dulu uri akak tak keluar.jadi dia seluk..
bila ingt sampai sekarang rasa sakit..

MAYA_mustwany said...

adess ngeri n mcm cian je kalau lahir secara songsang ni..

♥ norlida ramli ♥ said...

pergh..seram pulak rasa nak bersalin ni..tp teringin sgt nk anak..huhhu

stellaizz said...

fuhhh teringin nak menambah....tp masih trauma lg.....

Cik Azizah said...

LINDAHERY: kak linda..nanti jijah cuba cari yer..terima kasih sudi dtg..:)

Cik Azizah said...

diana oh maknanya uri tak kontraksi la tu..uri tu memang kena kuarkan walau cmner cr sekalipon..

kakngah said...

nok..
first time aku tau yg baby songsang tu kene 'kait' leher dia..
oh! ngeri.
takde teknik lain ke??

sis92 said...

first time tengok uri ni..
serius!

amranaiman said...

entry ilmiah yg harus dipuji bagus2 :LIKE :D

budakijaupendek said...

errkkk......
berdebar nak beranak macam ni.
fuuhh...buntang mata besau2. huhu

Pendamba Mawar said...

owh..kashan la wife sy nnti

Fara E's said...

wow

Cik Azizah said...

kakngah: ngeri kan. tak pasti la kak cara lain nak kuarkan baby songsang..ngeri betol! pasal forcep kait leher baby ni..first time jijah tgk gak. muahaha ^^ gambar je pon.

Cik Azizah said...

amranaiman: terima kasih sudi baca :)

C i k P i p i T e m b a m said...

auwww ... haha .. uri kita dh tgok.. tp yg songsang tu takot laaaa

caliph shuriken said...

kt youtube pnah tgk video lahir baby cmni, mmg ngeri laa...

kakngah said...

takpe.. aku dah utarakan persoalan tersebut pada yang lebih arif. skrg diorg tak main 'kait-kait' lagi... main ikut tingkap jek. selamat ibu dan anak. selamat juga mereka dari disaman.. :P

Cik Azizah said...

kakngah: hahaha betol2..seksa woo baby tu..tp biasanya kalau songsang memang kena caesar la kak..ikut tingkap..muahaha ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah