♥Fresh From Oven Cik Azizah♥

Thursday, March 15, 2012

Makna Di Sebalik Warna Air Kencing


Air kencing memang akan berubah-ubah. Perubahan air kencing dipengaruhi oleh beberapa faktor, dan yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita. Warna kencing bening memang warna normal. Jika warna berubah menjadi kuning muda atau bahkan menjadi kuning tua itu ertinya bahawa tubuh kita sudah mulai kurang cairan.


Untuk mencegah supaya kencing tidak kuning disarankan meminum air putih minima 8 gelas sehari.Ukuran itu disesuaikan dengan aktiviti kita sehari-hari. Jika memang aktiviti kita cergas, maka keperluan cairan kita juga lebih sehingga kita perlu meminum air lebih dari biasanya. Perubahan warna air kencing itu boleh dijadikan indikasi bahawa tubuh kita perlukan air.


Warna air kencing ada yang bening tidak berwarna, sedikit menguning, kekuningan, kuning, kuning pekat..


1. Yang bening sekali - anda harus minum air lebih

2. Sedikit menguning - anda sudah meminum air putih secukupnya

3. Kuning sekali – bermakna anda jarang minum air putih (dehidrasi)


Namun, adalah bagus untuk mengenal warna kencing dan simptom yang datang bersamanya:

KUNING PUCAT - warna urin normal

KUNING CERAH – warna urin akibat pengambilan vitamin B complex

KUNING GELAP – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B complex

KECOKLATAN - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati

OREN - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax

KERUH - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)

KEMERAH-MERAHAN – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan

KEBIRU-BIRUAN – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome


oleh itu minum la air masak selebih lebihnya untuk mengelakkan dehidrasi atau kulit kering :)


26 doakan jijah cepat transfer semenanjung:

Ckin Kembaq said...

yang bening tu maksudnya apa kak?hehheh

Cik tikah said...

betul! cik tikah selalu tngok air kencing warna apa sebab nak cukupkan minum air 0 :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedang praktis minum air masak sebyk mgkin!

Azhafizah[フィザ] said...

minum air masak banyak memang banyak kebaikannya.^__^

shida'R said...

ha,a jiejah bening tu ape yer..

CikPuan Azizah said...

@Ckin Kembaq bening tu macam jernih kot. hehe

Muhammad Zaid Ali said...

Kalau banyak makan daging dan vitamin b warna air kencing akan jadi sangat kuning. Nape ya?

CikPuan Azizah said...

@Muhammad Zaid Ali sangat kuning macam b complex kan..ok. bila makan b complex dan daging..warna urin ni akan berubah menjadi kuning cerah. (Urin biasa berwarna kuning pucat). Ini adalah kerana vitamin B merupakan vitamin larut air, dan Riboflavin yang tidak diserap, disingkirkan melalui air kencing dan memberi warna kuning cerah kepada urin.


seeloknya jika amik suplement vit B kena minum air yg banyak

CikPuan Azizah said...

@shida'R bening tu warna kulit cerah..macam sayur masak bening tu..hee

MaYa MustWany said...

kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

MaYa MustWany said...

kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

dilla nadila said...

diela ade amek supplement b-complex..owh,patutulah air kencing diela wane kuning after amek pill tu..bahaye x jijah?

IntaNBerliaN said...

akak ni susah betoi nk minum air... tpkan nak tanya jugak, kalu minum air banyak n selalu jugak g tandas so, elok ke mcm tu yer... byk minum, byk buang..hihii

Bui Junaidi said...

KALAU AIR KENCING BERBUIH TU MAKNANYA KADAR GULA DALAM BADAN TINGGI KAN...

CikPuan Azizah said...

@dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

CikPuan Azizah said...

@dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

CikPuan Azizah said...

@IntaNBerliaN ok la tu..maknanya akak dah cukup minum air...tp kena tgk gak warna air kencing jernih o ape.

CikPuan Azizah said...

@Bui Junaidi berbuih dan akan semut hurung..tu petanda kencing manis :)

Amirah Adnan said...

kak jijah, kalo urine berbuih je maksud dye ape ek? lupe dah blaja dulu.. hihi

CikPuan Azizah said...

@Amirah Adnan kencing manis la yang..

Mammy Irfan said...

yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

Mammy Irfan said...

yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

Mammy Irfan said...

kencg sy warna oren..br pg td..tghari masih lg.risau..tkt ada penyakit je

azizah :) said...

@Mammy Irfan minum air banyak2 sis.. kalau risau g checkup...

Azizah Mohd Yusop said...

Nak tahu juga air kencing bening tu apa? Pls explain tq

azizah :) said...

@Azizah Mohd Yusop tahu tak macam masak sayur bening..warna kuning cerah..gitulah kuning nya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah