Saturday, May 25, 2013

Checklist Ibu dan Barangan Bayi


Usia kandungan dah nak 7bulan baru terkedek-kedek nak beli barang baby.. padahal orang kata 7bulan tu dah siap prepare keperluan nak ke hospital. mane tahu TERberanak awal. huhh mintak-mintak la bersalin cukup bulan.. Amin...

baby makin aktif bermain-main dalam my tummy!
makin besar makin ligat! 
jadi sebelum beli kelengkapan dia.. baik sediakan checklist..

oh ya.. checklist ni jijah refer dekat banyak blog dan facebook.




Baby Gear [link]

1. Baju & seluar lengan pendek   x5
2. Baju & seluar lengan panjang  x5
3. Baju & seluar 3-6month          x3
4. Baju & seluar 6month              x2
5. Romper                                  x3
6. Mitten & booties                     x7
7. Barut                                      x10
8. Boonet                                    x3
9. Baby bip                                 x2

Diapering [link]

1. Napkin                                    pakai lama2 punya
2. Diaper wipes                           3 pek
3. Changing mat                        
4. Lampin pakai buang
5. Nappy liner
6. Cloth diapers
7. Detergent Pureen A-B-D        dah beli kat semenanjung.
8. Beg untuk diapers  [link]               

Baby Care & Grooming [link]

1. Toiletties                                 dah beli kat semenanjung
2. Minyak telon
3. Minyak baby oil
4. cotton bud
5. Nasal aspirator
6. Nail clipper
7. cotton balls
8. Tuala
9. Besen mandi 

Nursering

1. Selimut                                            
2. Bedding set                            
3. Mosquito net
4. Bedung/ baby wrap
5. Playpen

Feeding

1. Botol susu S                              x2
2. Puting botol susu                        x2
3. Berus pembersih botol                      
4. Nursing pad washable
5. Nursing pad disposal                  1 kotak
6. Maternity pad
7. Cooler bag
8. Nursing bra
9. Breast pump                            Snow Bear
10. Termos

Travelling

1. Beg bayi
2. Infant carrier

EXTRA

1. Stroller
2. Car seat
3. Bakul baju baby


Berpantang [link]

1. Kain batik                                  x10
2. Stokin panjang & tebal               x5 pasang
3. Maternity pad                             1 pek
4. Selimut tebal
5. Sweter
6. Bengkung/ Barut
7. Set lepas bersalin/ jamu [link]
8. Baju cotton berlubang
9. Tungku besar/ batu sungai





29 doakan jijah cepat transfer semenanjung:

ayut said...

jijah!!list jgn tak list..hihihi :) 7bln dh..tak lame dh tu.take care k ^^

zulhilmi tempoyak said...

tarikh jangkaan ble ye... hee...

Qashmere said...

Bagus ni buat checklist..persediaan untuk hari gembira nanti.

QasehnyaRania said...

as-salam..
selamat membeli belah ye..

mmmm, kena tnya orang sabah ni..

Azhafizah Md Nor said...

banyak tu kelengkapan nak di beli.alah jijah,area sabah tak tahu sangat..sampai pun x,so xdpt nak tlg jijah.

Sayangku Zie said...

Dah siap persiapan nak sambut orang baru... pastinya berdebar2... semoga dipermudahkan...

marniey zul said...

betul tu, kena prepare awal2. hehhe. amin, smoga bersalin ckup bulan.

azizah :) said...

@ayutamboi.. jangan cakap tak lama.. berdebar2 ai tau..hikhik

azizah :) said...

@zulhilmi tempoyak insyaAllah 3sept :)

azizah :) said...

@Qashmere kalau tak xtahu nak beli apa untuk baby..huhuhu

azizah :) said...

@QasehnyaRania itulah.. macam xde jer..heee

azizah :) said...

@Azhafizah Md Nor tahu xpe.. susah sgt nak cari yunk..huhu

azizah :) said...

@Sayangku Zie bila shopping ni seronok kak.. tp bila pikir xlama lagi nak bersalin..cuak gak..

azizah :) said...

@marniey zul InsyaAllah Amin..

Norain Yusoff said...

wahh.. moga baby sihat yep jijah.. jgn ade yg tertinggal plak nnti list tuh.. mau kelam kabut cik husband..hehe

tenku butang said...

waa.. baguslah awk ni.. nak jadikan contoh lah nti.. heee..

syiela said...

da ada check list... jgn ada yg tertinggal ye nanti

Eca Dwinky Asha said...

tunggu mom expo...rasanya dorg de buat tiap2 tahun.. :)

last year,kat 1B..my aunt borong baju baby byk.hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

ha,cpt2 p beli.. =)

azizah :) said...

@Norain Yusoff last minit suruh dia cari kalau xde..heee

azizah :) said...

@tenku butang haha kena ada checklist kalau tak xtahu nak beli ape..huhu

azizah :) said...

@syiela beli sikit2 je kak.. nnt beli lagi bile balik semenanjung..hee

azizah :) said...

@Eca Dwinky Asha tak tahu bila ada tu eca.. akak xlama lagi nak balik semenanjung dah..

azizah :) said...

@nuyui a.k.a miss YUI dah beli sikit2 dah..hehee :)

aisya said...

akak shopping kat sabah pastu bawa balik semenanjung eh?

azizah :) said...

@aisya yer aisya.. beli kat sabah n bawak balik semenanjung nanti..heee

IbuNoey said...

wah, tertarik tengok checklist comel tu..IN dulu masa anak 1st dok hentam je beli barang. tak google pn. now for da 2nd baby ni, nk try ikut checklist kat blog Cik Azizah ni ler..hehe..tq so much..

IbuNoey said...

wah..nak ikut gak checklist Cik Azizah ni for da 2nd baby..comey jer...hehe..

azizah :) said...

@IbuNoey boleh je IN.. jijah pon amik dr google..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah