Monday, July 22, 2013

Tips Kehamilan Trimester Ketiga




* Jangan terlalu banyak makan makanan berkadar garam tinggi kerana dapat menyebabkan kejang-kejang di kaki akibat penumpukan garam yang menyumbat aliran darah di kawasan kaki.

* Jika tidur, sebaiknya ambilah posisi mengiring, terutama mengiring ke sebelah kiri. Hal ini membantu dalam melancarkan peredaran darah ibu hamil

* Lakukan senaman seperti berjoging atau berenang untuk menghindari krem-krem.

* Hindari ibu hamil mengalami perubahan suhu tubuh yang terlalu drastis. Pada masa ini pembuluh darah ibu hamil berada pada titik kepekaan yang berlebihan sehingga menjadi sensitif. Kondisi ini dapat membuat ibu hamil menjadi cepat lelah.

* Jika terasa ingin selalu buang air kecil, jangan pernah menahannya, kerana hal ini dapat menyebabkan infeksi pada saluran pundi kencing.

* Ibu hamil lebih baik melakukan aromaterapi atau relaksasi agar jiwa dan perasaan ibu hamil tenang menghadapi persalinan

* Perbanyaklah istirahat untuk menyimpan energi menjelang persalinan.

* Lakukanlah urutan-urutan ringan dan lembut di seputar kaki. Urut menggunakan ibu jari setiap malam.





9 doakan hakimi jadi anak soleh:

Qashmere said...

Semoga sihat yer Jijah. Selalu baca perkembangan baby Jijah

Nurulhuda Abu Hassan said...

aqk yg pregnant, hda pon excited sekali.

Tak sabar nak tgk ur baby comel :)

Shizan Syafik said...

betul2.. sekarang makin kerap cramp kaki masa tido malam

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

time saya ngandung dulu jarang joging...malas bawak perut baru tau berjoging elakkan krem yer...

IbuNoey said...

hehe..kena ikut tips ni,jijah....

Putri said...

saya preggy 7 bulan dh mula cramp kat betis.seelum tido saya selalu sapukan pati halia bg panas skit.so far ok lah..tp kadang2 cramp jugak.terpaksa minta hubby urutkan sikit

ayut said...

jijah skrg tgh bercuti blhla relaxing ^^ nnt takde krem2x dah :)

IntaNBerliaN said...

akak dulu pun byk mengiring time tido

Deqla Manjew said...

nnti boleh la sy share tips ni dgn mmbe..dia baru je disahkan preknen.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Cik Azizah Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah